Gyepszőnyegezés

Gyepszőnyegezés kivitelezéséhez ismerni kell annak fajtáit, igényeit, és jó betartani néhány bevált munkafázist.

Ha gyepfelületet szeretnénk a kertben, mindig felmerül a kérdés, hogy füvesítés vagy gyepszőnyegezés mellett döntsünk.

Íme, a pro és kontra érvek!

Gyepszőnyeg fektetés

Több éves tapasztalatnak köszönhetően mi, kéttípusú gyep telepítését vállaljuk.

  • Sport gyepszőnyeg (vékony szálú gyepfajta).
  • Mediterrán gyepszőnyeg (széles szálú gyepfajta), egyre kedveltebb. Széllesebb szálainak köszönhetően sokkal strapabíróbb, fizikai terhelésre és az egyre szélsőségesebb időjárásra is jól reagál (hosszan tartó kánikula stb.).

Ha gyepszőnyeget szeretne, árakat, telepítési módszerek iránti kérdései lennének, kérjen ajánlatot, lépjen velünk kapcsolatba.

Sokan azt gondolják, hogy a gyepszőnyeg különleges fű és azért olyan drága, élénkzöld és gyommentes. Eláruljuk, az is fűmagból készül füvesítés után. A különbség az, hogy gyepszőnyeget amikor megrendeljük, az már egy kész gyep. A gyepszőnyeget termesztők hatalmas területeken, különleges eljárással sok tápozással, gyommentesítéssel és öntözéssel, megfelelő gépparkkal, több hónapon keresztül nagyon precíz módszerekkel készítik elő a gyepszőnyeget. Ezért sokkal drágább, mint a füvesítés látszólag, de hosszú távon talán mégsem.  Ha ön mától, holnapra hibátlan és egyből igénybe vehető füvet szeretne kertjében, akkor a gyepszőnyeg a jó választás.

A gyepszőnyegezés, pontosabban a gyepszőnyegtekercsek lerakása előtt, elő készítjük a talajt. Ez magába foglalhat gyomirtást (kapálással, vegyszerrel), esetleg talajfertőtlenítést, pár centiméteres föld eltávolítását, gödrök, szabálytalanságok kitöltését. Tápanyaggal, műtrágyával gazdagítjuk a területet és lehengereljük. Fontos lépés a szegélyek kialakítása is, ez egy térhatároló lesz. Nélküle a gyepszőnyeg szélei kiszáradhatnak. Ha vakondhálót is telepítünk, azt most kellene lefektetni. Ha szükséges egy öntözést is végrehajtunk. Befejezésül jönnek a gyephengerek. A csíkokat figyelmesen illesztjük össze, és átlósan hengereljük. Így kinyomjuk a terület és szőnyeg közötti levegőt. Telepítés után gyakran locsoljunk napi szinten, de kerüljük el a túllocsolást.

Körülbelül 14 nap után jöhet az első fűvágás. Amíg a szálak megerősödnek, körülbelül két hétig vigyázzunk rá, kíméljük a gyakori sétánktól, a kutya játékától. „Türelem rózsát terem.” Látványos, egyenletes pázsitnak örvendhetünk. Ne feledjük gondozni, nyírni, locsolni, tápozni.

Ajánlatkérés