Öntözőrendszer karbantartása

Az automata öntözőrendszer karbantartásához, nem minden esetben kell szakembert hívni.

Megfelelő szerszámokkal, ügyességgel, telefonon adott tanácsokkal Ön is megoldhatja. A feladatok elvégzése nem túl költséges és minimális időfordítást igényel.

Ha azt szeretnénk, hogy az öntözőrendszer problémamentesen működjön sok éven keresztül, évente ajánlott legalább egyszer egy alapos vizsgálat karbantartással.
A karbantartások elhanyagolása, helytelen elvégzése előbb-utóbb meghibásodásokhoz vezetnek. Ezek kijavítása már több szakértelmet kér.

A rendszer összetevőinek évközi felügyelete fontos. Gondolok például a csapokra, szelepekre, szórófejekre, szűrőkre. Az alkatrészek meghibásodása, gyors cserét igényel. A vezérlő programokra is jó néha odafigyelni, ha a rendszer nincs ellátva meteorológiai állomással, csak esőérzékelővel, nem fogja tudni, hogy 18 fok vagy  38 fok van. Ilyenkor nem mindegy mennyi időt öntözünk. Külső tényezők hatására, a működéshez szükséges alapbeállítások elállíthatódnak, lemerül az elem és áram szünet van. Ha az üzemelés, nem megfelelő paraméterekkel történik, idővel bajok keletkezhetnek. A szórófejek helytelen használatára vall, ha az elsüllyed, eldől, szórásának hibás az iránya, fedése, a bekapcsolás ideje, gyakorisága megváltozik. A mulasztás és még sok más „apróság” hosszabb távon a kertet, a növényzetet is tönkretehetik. Pedig ez már inkább hanyagság, felületesség eredménye, mert egyszerűen orvosolhatók.

Számos hibalehetőség létezik még. Baj lehet a szivattyúval, a nyomással, az elektronikával, a csepegtető csővel, bekövetkezhet egy csőtörés… A jó minőségű anyagok használata ezek esélyét csökkenti, de önnek akkor is oda kell figyelnie a karbantartásra.
A sajátosságokkal rendelkező öntözőrendszereknél előfordulhatnak egyedi karbantartások. Például a túl homokos víz esetén, gyakoribb tisztítás szükséges.

Kellemes látványt nyújt egy jól működő öntözőrendszer, érdemes tesztelni néha és tapasztalat nélkül is könnyen észrevehetünk esetleges anomáliákat.

Az öntözőrendszerek karbantartása magában foglalja a tavaszi üzembe helyezést és a téliesítést. Mivel nagyon fontosak, ezekre külön is kitérek.

Nincs kedve, ideje, mondjuk lemászni a vízóra aknába, kimosni a rendszer vagy a szórófejek szűrőjét, beállítani azokat, akkor keressen minket.

Ajánlatkérés