Öntözőrendszer tavaszi beüzemelés

Az automata öntözőrendszer tavaszi beüzemeléséhez nem minden esetben kell szakembert hívni. Ügyességgel, telefonon adott tanácsokkal Ön is megoldhatja.

De ha nincs ideje vele foglalkozni, vagy már egy összetettebb rendszerről beszélünk, mondjuk kútból/ciszternából levő öntözésről, ahol már egy vagy két szivattyú üzemel, mindenképp javasolt szakembert hívni.

Erre a karbantartási műveletre mi nagy hangsúlyt fektetünk, mert a rendszer egész évi működését befolyásolja. Célunk az is, hogy minél hosszabb ideig maradjon üzemképes a rendszere, teljesítménye megfelelő legyen.

Az utolsó fagyok után, amikor már folyamatosan 15 fok fölötti hőmérséklet van, általában áprilisban kerül sor rá. Ha a téliesítés is megfelelő odafigyeléssel, szakértéssel volt elvégezve, kevés probléma adódhat.

Felmérjük a tél okozta károkat. Átvizsgáljuk a elektromos bekötéseket, kapcsolókat, biztosítékokat. A központi szűrőt kitisztítjuk. Figyelünk arra, hogy a főcsap megnyitása előtt a kézi ürítő csapok zárva legyenek. A főelzáró csapot lassan engedjük meg, hogy fokozatosan teljen fel a rendszer vízzel, előbb kiürítve a levegőt. A zónákat egymás után indítjuk be, ha meggyőződünk mindegyik megfelelő működéséről. Sorra kerülnek, a szórófejek és fúvókák, kitakarítjuk, átmossuk őket. Ellenőrizzük a szórási fedéseket, szögeket, forgásirányt. Szükségesé válhat a csövek átmosása, ezzel kikerülnek a szennyeződések, a vízkő és egyéb lerakódások, algásodás. A művelettel a rendszer teljesítményét növeljük. A gumi alkatrészeket, átkenjük szilikonnal. Átnézzük a csatlakozásokat, tömítéseket, felmérjük a mozgó részek kopását. Minden pontatlanságot kijavítunk, ha kell, cserélünk alkatrészeket.

Ellenőrizzük a vezérlő automatika programját. Letisztítjuk, portalanítjuk. Beállítjuk a legoptimálisabb öntözési programot. Ezt az évszaknak megfelelően tesszük. Ha száraz tél után vagyunk, több víz szükséges a növényeknek és fordítva. Általában heti két, három locsolást állítunk be, 20-30 perc hosszban. Ilyenkor figyelünk a rendszer sajátosságaira is. Elem cserére is sor kerülhet. Ha van esőérzékelő azt is átvizsgáljuk.
Kipróbáljuk a teljes öntözőrendszert. Egységként tekintjük át a működését. A víz csendesen, akadálymentesen, elfolyások nélkül járja végig a rendszert addig, amíg kijut a célhoz.

Mivel az öntözőrendszer tavaszi beüzemelés nem fix áras, sok tényező befolyásolja azt, kérjen ajánlatot.

Ajánlatkérés