Gyepszellőztetés, talajlazítás miért szükséges?

Azért szükséges a gyepszellőztetés és a talajlazítás, mert a tél után a föld felszínén egy keményebb réteg alakul ki. Ez nehezíti a talaj légzését, az oxigén bejutását, táplálkozását (nitrogén, foszfor, kálium stb. beszivárgását). Ennek következménye az, hogy a víz is nehezebben áramlik be a földbe. A fű gyökere nem tud lejutni a mélyebb rétegekbe, a felszínen marad, és a szárazabb időben kiszárad, elpusztul. A moha, gyomok, gombák szeretik ezt a talajt, ezért javítani kell a szerkezetét. Az egészséges, sűrű pázsit mellett a nem kívánatos elemek nem tudnak elszaporodni.

Ilyenkor kell a gyepszellőztetés, talajlazítás.

Megmozgatjuk a talajt, a gyökereket. A művelet elvégzése legalább évente kétszer ajánlott, ősszel és tavasszal. Nem igényel sok munkát, de a gyepfelületnek ez egy kényeztetés, amelytől erősödik, szebb lesz, hiszen táplálkozása, légzése, öntözése sokkal könnyebben jön létre.

A gyepszellőztetést ősszel augusztustól szeptemberig, míg a tavaszit márciustól májusig javasolt elvégezni, fűnyírás után, száraz időben. Abban az évben-amelyikben a füvesítést vagy gyepszőnyegezést elvégezzük, nem kell gyepszellőztetést végezni.

A gyepszellőztető gépekkel felkaparjuk a talajfelszínét, kitépjük a mohát, gyomot, elhalt növényi részeket, eltávolítjuk a befulladt réteget. A földön keletkezett réseken át bejut a csapadék, tápanyag és a napfény. Minden eltávolított részt, gyökereket, filcréteget összegyűjtünk, eltakarítunk. Tisztán hagyjuk a terepet.

A talajlazítás azért fontos, mert vele eltávolítjuk a korábban ott maradt elfásodott, elöregedett gyökereket. A talajlazító egyenes, tompa kései a friss gyökereket átvágják, nem sértik meg, de a fásakat kitépik.

Vannak már olyan gépek, amelyek a gyepszellőztetést és a talajlazítást egyetlen egy gépbe építik be, és csak a késeket vagy drótszálas hengereket kell a műveletnek megfelelően beállítani.

 Bővebben a blogban.

Gépparkunk fel van szerelve professzionális gyepszellőztető, talajlazító gépekkel. A gépeket több tényezőre figyelve, a talaj, a gyep tulajdonságainak, állapotának megfelelően állítjuk be, működtetjük. A kések  beállítása lényeges.

Ne vágjunk túl mélyre, ne bántsuk durván a gyökereket.

A termőföld megbolygatása után, pillanatnyilag nem túl szép a látvány… Ne aggódjon! Nem sokára ismét szép lesz!

Ajánlatkérés