Gyepszőnyeg vagy füvesítés?

Pro és kontra a gyepszőnyeg menüben.

Több ideje van, és kevesebb pénz áll rendelkezésére, akkor érdemes füvesíteni. Előállítási költségeit nem azonnal, egyben kell kifizetni, mint a gyepszőnyeg esetén.

Olcsóbb megoldás, de több energiával és munkával jár, megfelelő eszközöket, minőségi alapanyagokat igényel. Figyelmesen, rendszeresen locsoljuk, gondozzuk. A mag elvetésére az őszt, vagy a tavaszt használjuk, abban az esetben ha nincs automata öntözőrendszer. A csirázás megindulásához megfelelő talaj hőmérséklet szükséges. Kerüljük a hideget. Ha száraz a talaj, naponta többször is öntözünk, hogy így biztosítsuk a magnak a kikelését.

Évszaktól függetlenül a füvesítéshez a talajt jól felkészítjük. Ha kell talajjavítást, gyomirtást, tápanyagpótlást, végzünk el. A termőréteg vastagsága legalább tíz, tizenöt centiméter vastag kell, hogy legyen. A talaj fekvésének (napos, árnyékos), az összetételének megfelelő magot választunk. 35-50 grammal számolunk négyzetméterenként, figyelünk a csomagolásra ráírt előírásokra is.

A kikelő füvet tápanyaggal látjuk el. Tehetjük szerves alapú gyeptrágyával, melyek egyenletesen adagolják a tápanyagot, hála a mikroorganizmusoknak, de használhatunk por alakú vagy granulátum műtrágyákat is.

Az első fűnyírást akkor végezzük el, ha a fű nagy része eléri a nyolc, tíz centiméter magasságot. A füvet először csak öt, hat centiméter magasra vágjuk le, adjunk lehetőséget a megerősödésének. A rövidebb fű kisebb gyökeret ereszt, hamarább kiszárad.

A termőföld alá a vakond hálót is most fektetjük le, ha szeretnénk.

 

Ha már túl vagyunk 1-2 fűnyíráson, nem elég csak a felső réteg öntözése, a talajban mélyebben levő víz, mélyebbre csalja a gyökérzetet, ellenállóbb, szárazságtűrőbb, egészségesebb lesz. Éjszaka, esete ne öntözzünk füvet, inkább hajnalban, reggel. Az őszi füvesítést augusztus végére, szeptember elejére időzítsük, amikor még meleg a talaj és nedves. Tavaszig védjük a lehulló levelektől, rendszeresen takarítsuk el, mert így óvjuk meg a megfullasztástól.

Pár hónap alatt a füvesítéssel majdnem ugyan azt az eredményt el lehet érni, mint a gyepszőnyegezéssel. A tartósan szép, zöld gyep egyik titka a megfelelően megtervezett és kivitelezett öntözőrendszer és a megfelelő vízelvezetés.

 

Ajánlatkérés