Mindig aktuális a takarítás a kertben


(Mindenkinek de főleg gyeptulajdonosoknak)

Végre hosszabbak a nappalok, vágyunk a tavaszra. Ha kisüt a nap, tegyél félre mindent és örvendj neki az udvaron, a kertben. Járd körbe, és figyelj!

Csak akkor sétálj, amikor a sár nem ragad a cipődhöz. Ne taposd, ne tömörítsd a túl nedves földet, mert nehezebben lélegzik, táplálkozik majd utána.

Érezni fogod, hogyan készül minden körülötted az újrakezdésre. Észre kell venned, hogy nem csak az, amit szeretsz, készül köszönteni a tavaszt, hanem az is, amit nem kedvelünk. Ha minél kevesebbet szeretnéd látni őket a Te kertedben, tenned kell ellenük.

Nem szeretjük a gyomokat, mohát, gombákat, a turkáló kis állatokat pocok, vakond, károsító rovarokat, lárváikat… Ha felmérted problémáidat először takaríts. Távolítsd el az ősz és tél nyomait, hulladékait. (száraz levelek, ágtörmelékek, levágott gyep maradványait, köveket…).

Ez kellemesebb, mint a benti takarítás, hiszen a napsütés is veled van, jön a D vitamin, közérzeted jobb lesz. A kertedben minden ösztönözni fog új tervek, álmok megszületésére.

Annak alapján, hogy mit látsz kertedben, eldöntheted már, hogy milyen növényvédőket, tápszereket kellene beszerezned. Majd, ha biztosan itt a tavasz, figyelmesen használd azokat.

Ha nem értesz hozzá, vásárlás előtt kérd ki, akár az üzletben, egy szakember véleményét. Figyelj, jegyezd meg, tartsd be azokat.

Adok néhány tanácsot egy másik cikkben.

A tiszta kertben minden könnyebben lélegzik, minden szebben fejlődik. Sajnos a kártevők is.

Irtsd ki a gyomokat, mohát, gombákat. Teheted vegyszerekkel, ha kevés az időd, de a hagyományos gyomlálás is hatásos, ha gyökerestől távolítod el. Minél kisebb a gyom annál könnyebb kitépni. A moha kiirtásához a fahamut (tüzelésből maradt) használták régen.

Ha szomorú látvány fogad a kertben, például a gyeped sok helyen kipusztult, baj van!

Betegség támadhatta meg a füvet. Ebben talán te is hibás vagy? Ősszel részesítetted védelemben, kapott növényvédős kezelést? Az utolsó gyepvágást megfelelően végezted 2-3 cm magasságban, mert ha nem, a füved lehet befülledt, megrothadt.

Takarítsd meg a foltokat is alaposan. Majd kijavítjuk. Elmondom majd hogyan.

 

 

avatar

Hozzászólás írása